3M na tej strani uporablja piškotke Podrobnejše informacije o piškotkih in njihovi uporabi lahko najdete v Pravilniku o zasebnosti Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite s klikom na povezavo "Ponastavi preference za piškotke" na dnu te strani.

S klikom na gumb "Sprejmi in nadaljuj" potrjujete, da se strinjate z uporabo piškotkov na vašem računalniku.

Sprejemi in nadaljuj

Skoči na Osnovna navigacija Skoči na navigacijo strani Nazaj na glavno vsebino All 3M.com Site Map

Pogosta vprašanja

Varilni filtri s samozatemnitvijo 3M™ Speedglas™

Ali so varilni filtri s samozatemnitvijo Speedglas prav tako varni kot običajni filtri z zatemnjenim steklom?

Da. Filtri Speedglas vedno zagotavljajo UV/IR-zaščito za vaše oči, naj bodo vključeni ali izključeni, temni ali svetli. So potencialno varnejši od običajnih filtrov in ker s čelado Speedglas lahko ves čas gledate navzdol, ščitijo vaš obraz in oči. Poleg tega pa niste preobremenjeni z ročnim prilagajanjem vizirja.

Strni

Kaj se zgodi, če se baterija izprazni?

Ponovimo: vedno ste zaščiteni pred nevarnim UV/IR-sevanjem. In ne glede na vse so vaše oči vedno zavarovane pred bliski. Ko v roke vzamete izključen filter Speedglas, je srednje zasenčen. Ko ga vklopite, posvetli in postane prozoren. Ko pride do obloka, filter potemni (stopnja temnega odtenka je odvisna od tega, kateri model čelade Speedglas uporabljate).

Strni

Ali se vidi kakšen blisk obloka?

Ne. Filter se prehitro spremeni, da bi oko lahko zaznalo blisk. Prehod z mesta, kjer oblok ni vzpostavljen, na mesto, kjer je oblok vzpostavljen, se zgodi brez zaznavnega bliska.

Strni

Ali so varilni filtri Speedglas krhki?

Nič bolj kot običajni filtri. Vsi filtri Speedglas imajo notranje in zunanje zaščitne plošče, ki jih je mogoče zamenjati. Filter je zamaknjen v smeri proti čeladi, kar omogoča večjo zaščito. S čelado, ki je oporna na vročino in kemikalije, lahko delate zelo podobno kot s katero koli drugo varilno čelado.

Strni

Zakaj so filtri in čelade Speedglas dražji od običajnih filtrov in čelad?

3M uporablja vrhunsko elektroniko in super lahke materiale, ki omogočajo optimalno produktivno, udobno ter varno kombinacijo čelade in filtra. Filter je sedemslojna plošča, ročno sestavljena v čistih prostorskih pogojih, s številnimi pregledi za zagotavljanje kakovosti. Rezultat je filter brez napak, ki vam omogoča, da vedno vidite svoje delo.

Strni

Ali so varilni filtri Speedglas združljivi s čeladami, ki niso Speedglas?

Ne. Zaradi visoke učinkovitosti in optične jasnosti filtrov Speedglas je potrebna posebna zasnova, ki pa ni združljiva s čeladami, ki niso Speedglas. Nobenih izdelkov Speedglas nikoli ne smete uporabljati s sestavnimi deli, ki niso Speedglas, saj lahko v nasprotnem primeru garancija za izdelek postane neveljavna in lahko pride do resnih poškodb.

Strni

Varilni hlapi

Kateri respirator potrebujem za varjenje nerjavečega jekla?

Pri varjenju nerjavečega jekla po postopku MIG ali MMA varilni hlapi pogosto vsebujejo delce kroma in niklja, pri čemer je krom bolj strupen. Respirator s filtrom za delce 3M™ Adflo™ omogoča odlično zaščito v takšnih primerih. Pri varjenju TIG se običajno ne sprošča veliko varilnih hlapov, vendar pa nastajajo velike količine ozonskega plina. Več o tem preberite v razdelku »Kdaj nastaja ozon?«. Pri rezanju in varjenju s plazmo temperature močno zrastejo, pri čemer se lahko sproščajo nevarni dušikovi oksidi. Več o tem preberite v razdelku »Kaj so dušikovi plini?«.

Strni

Ali res potrebujem zaščito dihal pri varjenju običajnega jekla?

Čeprav hlapi, ki nastajajo pri varjenju običajnega jekla, ne veljajo za najbolj nevarne, pa vsekakor niso dobri za vaše zdravje. Poleg drugih stvari vsebujejo tudi delce železovega oksida, ki lahko povzroči siderozo (kronično vnetje pljuč). Pri varjenju po postopku MIG/MAG in MMA se sproščajo zelo nevarno hlapi, torej sta na delovnem mestu nujno potrebna respirator in dobro prezračevanje. Za varjenje običajnega jekla je priporočena uporaba respiratorja s filtrom za delce 3M™ Adflo™.

Strni

Kakšen respirator je potreben pri varjenju površinsko obdelanih materialov?

Pri varjenju površinsko obdelanih materialov se lahko sproščajo številna nevarna onesnaževala. Pri varjenju galvaniziranega jekla se sproščajo delci cinkovega oksida. Ti lahko povzročijo cinkovo mrzlico, ki je poznana tudi kot livarska mrzlica. Če varite pobarvane materiale, morate biti posebej previdni, saj številne barve lahko oddajajo zelo nevarna onesnaževala zraka. Pri varjenju galvaniziranega jekla ali materiala, ki je pobarvan s svinčenim osnovnim premazom, je priporočena uporaba filtrirajočega respiratorja s filtrom za delce. V kombinaciji s filtrom za vonj bo zmanjševal tudi neprijetne vonjave. Če je material pobarvan z dvokomponentno barvo ali izoliran s poliuretanom, se vedno obrnite na varnostnega inženirja. Obstaja veliko tveganje, da boste izpostavljeni izocianatom, ki so zelo nevarni, če jih vdihavate, in jih je zelo težko zaznati. V takšnih primerih priporočamo napravo za dovajanje stisnjenega traka, kot je sistem z dovajanjem zraka družbe 3M.

Strni

Ali zaščitni plini in legirane elektrode vplivajo na moje delovno okolje?

Pri varjenju po postopkih MIG in TIG se kot zaščitna plina uporabljata žlahtna plina argon in helij. Niti argon niti helij ne veljata za nevarna, vendar pa lahko na območjih, kjer ni zračenja, izpodrivata kisik in tako ustvarjata okolje, v katerem primanjkuje kisika. Pri varjenju po postopku MAG se kot zaščitni plin uporablja ogljikov dioksid ali mešanica ogljikovega dioksida in žlahtnega plina. Ker se lahko deli zaščitnega plina pretvorijo v ogljikov monoksid, ko plin doseže zrak, se lahko okoli varilnega obloka nakopičijo velike količine ogljikovega monoksida. Ogljikovega monoksida pa ni mogoče prefiltrirati. Če je prezračevanje slabo, je treba preveriti raven kisika. Legirane elektrode se pogosto pojavljajo pri varjenju po postopku MAG. Zlitine pogosto vsebujejo mangan ali silikate. To pomeni, da manganov oksid in silikati prodirajo v okoliški zrak, medtem ko varite. Respirator s filtrom za delce 3M™ Adflo™ običajno zagotavlja zadostno zaščito pred delci zlitin.

Strni

Kdaj nastaja ozon?

Pri varjenju aluminija ne nastajajo samo delci aluminijevega oksida, ampak tudi ozonski plin zaradi delovanja UV-sevanja iz obloka, ki razkraja molekulski kisik. Ozon nastaja tudi pri varjenju nerjavečega jekla po postopku TIG. Sčasoma se ozon pretvori nazaj v kisik, pri čemer gre za postopek, ki se pospeši, ko ozon pride v stik s trdimi površinami, ki delujejo kot katalizator. Ozona ni mogoče filtrirati iz ozračja, vendar je odvisen od pretvorbe nazaj v kisik. Pri nizkih koncentracijah ozona se z uporabo respiratornega sistema s filtrom za delce 3M™ Adflo™ zmanjša količina ozona, ki doseže varilca. Do tega pride zato, ker filter za delce (zaradi svoje velike površine) in cev za dihanje, ki vodi do varilne čelade, pomagata pri katalizi pretvorbe ozona nazaj v navadni kisik. Pri visokih koncentracijah bi z vključitvijo filtra za pline v respirator Adflo dodali dodatno večjo površino ogljikovih zrnc, na katerih bi lahko potekalo dodatno zmanjšanje ozona.

Strni

Kaj so dušikovi plini?

Dušikov dioksid in dušikov oksid sta primera dušikovih plinov, ki nastajajo, kadar varite z visoko jakostjo toka in visokimi temperaturami. Dušikovi plini nastanejo zaradi reakcije v zraku med dušikom in kisikom, vdihavanje visokih koncentracij pa je zelo nevarno. Dušikovih plinov se ne sme filtrirati, zato priporočamo sistem z dovajanjem zraka družbe 3M.

Strni

Zaščita sluha

Kdaj je priporočljivo uporabljati čepke za ušesa namesto glušnikov?

Številni ljudje raje uporabljajo čepke za ušesa, saj so udobnejši, če jih moramo uporabljati dalj časa. Poleg tega ne ovirajo drugih vrst osebne zaščitne opreme, kot so filtrirajoči respiratorji. Čepki za ušesa so za nekatere frekvence celo primernejši kot glušniki. Če želite ugotoviti, katera zaščita sluha je najprimernejša, je treba oceniti hrup s pomočjo merilnika jakosti zvoka.

Strni

Zaščita kože

Zaščitni kombinezoni 4540 družbe 3M naj bi ščitili pred jedrskimi delci. Ali to pomeni, da jih lahko uporabljamo za kakršne koli namene, ki so povezani z jedrsko energijo?

Ne. Simbol za zaščito pred kontaminacijo z radioaktivnimi delci ne zagotavlja zaščite pred sevanjem. Med delom v belih conah jedrskih objektov lahko zaščitni kombinezoni 4540 družbe 3M pomagajo preprečiti, da bi radioaktivni prašni delci in tekočine prišli v stik s telesom. Ker pa nekatera dela lahko vključujejo zelo strupene ali korozivne kemikalije, so morda potrebna zaščitna oblačila, ki nudijo višjo stopnjo neprepustnosti (glejte državne predpise).

Strni

Ali lahko zaščitne kombinezone 4530 ali 4540 uporabljam pri odstranjevanju azbesta?

Čeprav zaščitni kombinezoni 4530 in 4540 nudijo odlično zaščito pred zelo finimi delci (do 0,1 µ), vam priporočamo, da za odstranjevanje uporabite oblačilo z varjenimi šivi (tip 4, npr. 4560), saj omogoča boljšo zaščito pred azbestnimi vlakni (glejte državne predpise za delo z azbestom in zaščito pred azbestom).

Strni

Kako odstranimo oblačila?

Neuporabljena oblačila lahko preprosto sežgemo kot gospodinjske odpadke. S kontaminiranimi oblačili pa moramo ravnati kot s kontaminiranimi odpadki ter jih odstraniti v skladu z državno zakonodajo.

Strni

Kaj pomeni indeks penetracije? Ali 0 % za določeno kemikalijo pomeni, da nič ne more prodreti skozi njo?

Ne. S testom v skladu s standardom EN 368 se meri odpornost materiala na prepustnost tekočin s simulacijo izpostavljenosti manjšim količinam (10 ml) samo za 1 minuto. Pri večjih količinah in daljši izpostavljenosti lahko material prepušča znatno večji odstotek. Če želite ugotoviti, kakšna je učinkovitost zaščite pred določeno kemikalijo, glejte podatke o prepuščanju.

Strni

Ali je iz podatkov o prepuščanju razvidno, kako dolgo lahko uporabljamo oblačilo?

Ne. Podatki o prepuščanju v skladu s standardom EN369 kažejo čas, ki ga kemikalija potrebuje, da doseže hitrost prepuščanja 1 µg/cm²/min. Vendar pa čas prodora ni dovolj. Čas varne uporabe je odvisen tudi od toksičnosti in obnašanja snovi ter pogojev izpostavljenosti in obnašanja osebe, ki nosi oblačilo.

Strni

Ali so v družbi 3M na voljo dodatki, kot so vgrajene nogavice, rokavniki in žepi?

Da. Zdaj so na voljo vrhnji škornji 450 3M. Tipična uporaba: delo z azbestom, klavnice/kmetijstvo in farmacevtsko predelovana industrija.

Ta izdelek je dodatek in ni namenjen uporabi kot osebna zaščitna oprema. Usposobljen strokovnjak za varnost mora opraviti oceno tveganja, s čimer lahko zagotovimo, da je izbrana ustrezna osebna zaščitna oprema in da je njena uporaba ustrezna.

Strni

Zaščita dihal

Zakaj imamo APF in NPF?

Nominalni zaščitni faktor (NPF) respiratorja je teoretična zaščitna stopnja na osnovi laboratorijski izmerjenih podatkov o učinkovitosti.

Dodeljeni zaščitni faktor (APF) je, kot je opisano v standardu BS4275, raven zaščite dihal, ki jo na delovnem mestu realno lahko doseže 95 % ustrezno usposobljenih in nadzorovanih uporabnikov.

Pri izbiri respiratorja upoštevajte faktor APF.

Strni

Kaj pomeni »oznaka CE«?

Simbol CE, ki je natisnjen na izdelku ali embalaži, pomeni, da izdelek izpolnjuje bistvene zahteve evropskih direktiv, ki so povezane z osebno zaščitno opremo. Lahko bi ga opisali kot »potni list« za prodajo izdelkov v Evropski uniji.

Oznaka CE ni oznaka kakovosti in ne označuje učinkovitosti izdelka.

Izdelek mora izpolnjevati zahteve ustreznega evropskega standarda, npr. EN149:2001 FFP1. Ta oznaka predstavlja kategorijo učinkovitosti izdelka.

Strni

Ali ima maska s filtrom za delce višji faktor APF kot respirator za enkratno uporabo s podobnimi specifikacijami?

Če gledamo samo zaščitni faktor in ne upoštevamo drugih dejavnikov, kot sta sprejemljivost za uporabnika in stroškovna učinkovitost, med respiratorjem za zaščito pred delci za enkratno uporabo in polmasko, ki imata filtre z enako specifikacijo, ni razlike v faktorju APF.

Razlika v faktorjih APF pa obstaja v povezavi z uporabo istega filtra na polmaski in celoobrazni maski (npr. filtri P3 na polmaski omogočajo faktor 20, če pa iste filtre namestimo na celoobrazno masko je faktor APF 40).

Strni

Kako dolgo lahko uporabljam respirator za enkratno uporabo?

Respiratorji za zaščito pred delci za enkratno uporabo, ki so testirani v skladu s standardom EN 149:2001, so namenjeni uporabi v eni izmeni. Učinkovito trajanje uporabe je odvisno od številnih dejavnikov:

  • koncentracije onesnaževala
  • hitrosti dihanja
  • vročine
  • vlažnosti
  • higienskih dejavnikov

Ti dejavniki se lahko razlikujejo od enega do drugega delovnega mesta. Primer: delavec, ki dela v zelo vročem in prašnem okolju se lahko odloči, da bo respirator zamenjal na polovici delovnega časa in ne bo cel dan uporabljal enega respiratorja.

Strni

Kako dolgo lahko uporabljam filtre za pline oziroma hlape?

Pričakovana življenjska doba filtra se razlikuje glede na delo, za katerega ga uporabljate, nanjo pa vplivajo številni dejavniki, med drugim tudi čas izpostavljenosti in lokacija delovnega mesta. Dokler ima nevarnost dobre opozorilne lastnosti, npr. vonj ali okus na nižji ravni kot je mejna vrednost za izpostavljenost na delovnem mestu, so v publikaciji HSG53, ki jo je izdala britanska organizacija Health and Safety Executive (HSE), navedeni dodatni nasveti za uporabnike – filter je mogoče uporabljati, dokler ne pride do prodora, vendar pa se na to ne smete rutinsko zanašati.

Strni

Ali vlaknene plošče srednje gostote (MDF) med rezanjem ali rezkanjem oddajajo formaldehid?

Organizacija Health and Safety Executive (HSE) je ugotovila, da strojno obdelovanje plošč MDF ni nič bolj, ali manj, nevarno kot delo z drugimi oblikami lesa. Z drugimi besedami, formaldehidov ne smatramo za težavne.

HSE je že predlagala, da bi respirator FFP2 lahko ocenili za rezanje ali rezkanje plošč MDF v prezračevanih delavnicah, npr. respiratorje 8822/9322 družbe 3M. Druga možnost je, da poskusite filtrirajoče respiratorje in respiratorje z dovajanjem zraka 3M™, ki zagotavljajo tudi zaščito oči in glave, odvisno od modela, ki ga izberete.

Strni

Kateri respirator naj uporabim za zaščito pred izpušnimi plini motornih vozil?

Odgovor na to vprašanje ni preprost, saj so v mešanimi izpušnih plinov običajno ogljikovi in dušikovi oksidi, ki jih ni mogoče prefiltrirati.

Edini način za zaščito pred vsemi onesnaževali v izpušnih plinih motornih vozil je uporaba sistema z dovajanjem zraka ali samostojnega dihalnega aparata (SCBA). Takšna rešitev pogosto ni praktična, zato je treba poiskati srednjo pot. Ena od možnosti je polmaska 3M™s filtrom 2128 3M™. Ti filtri prefiltrirajo drobne delce ter omogočajo ublažitev stopnje škodljivosti kislih plinov in organskih hlapov v izpušnih plinih.

Strni

Ali lahko filtre za organske hlape uporabljam s spojinami na osnovi izocianata?

Stopnje, pri katerih lahko z vohom ali okusom zaznamo izocianat, so precej višje od mejne vrednosti za izpostavljenost na delovnem mestu, kot jo je določila HSE. Dokler izpostavljenost ni višja od mejne vrednosti za izpostavljenost na delovnem mestu, »prodora« nikakor ni mogoče zaznati prek voha ali okusa.

Ker izocianati potencialno lahko povzročajo poklicno astmo, je varna rešitev in nasvet organizacije HSE uporaba sistema z dovajanjem zraka, ki namesto filtriranja onesnaževalcev v zraku uporabniku dovaja zrak, primerne kakovosti za dihanje. Za takšno vrsto uporabo so lahko primerni sistemi z dovajanjem zraka 3M™ Visionair, 3M™ Flowstream ali 3M™ S-200.

Strni

Kakšen respirator potrebujem za barvanje?

Ker je za splošno uporabo na voljo tako veliko število različnih vrst barv, je zelo težko določiti en izdelek za vse.

Glavno težavo predstavljajo hlapi iz nosilnih snovi v organskih topilih ter delci v obliki pigmentov in meglic pri razprševanju. V večini primerov je barvanje s čopičem ali valjčkom manj nevarno kot razprševanje, saj se po zraku prenaša manjša količina pigmentov in hlapov. Za pogostejše oblike nanašanja barv predlagamo naslednje filtre:

  • Prašno barvanje – filtri za delce ali z dovajanjem zraka, odvisno od koncentracije onesnaževala.
  • Na osnovi vode – filtri za delce, pogosto v kombinaciji z zaščito pred stopnjo škodljivosti organskih hlapov, kadar so prisotne nizke koncentracije topil.
  • Na osnovi topil z dobrimi opozorilnimi lastnostmi – filtri za organske hlape in delce.
  • Na osnovi dvokomponentnega izocianata – najmanj priloženi vizir z dovajanjem zraka.

Strni

Splošno

Rekli so mi, da moram določene informacije poiskati na varnostnem listu. Kaj je to in kje ga dobim?

Varnostni list je dokument, ki ga izda proizvajalec oziroma predelovalec snovi, na katerem so navedene informacije o uporabi izdelka in rokovanju z njim.
Vključeni so lahko podatki o toksikoloških učinkih, stopnji vnetljivosti in razpadu spojin. Proizvajalci so po zakonu dolžni, da zagotovijo varnostni list.

Strni

Kdaj moram izvesti oceno tveganja?

Preprost odgovor na to vprašanje je, da morate oceno izvesti takrat, ko domnevate, da je prisotno tveganje.
Oceniti morate tveganja, ki se pojavljajo zaradi dela, ne zaradi snovi. Prepričanje, da mora oceno tveganja sestavljati samo zbirka obrazcev s podatki o zdravju in varnosti. Do tega pogosto pride zaradi nerazumevanja razlike med nevarnostjo in tveganjem.

Nevarnost – možnost za povzročitev škode.

Tveganje – verjetnost, da bo do škode prišlo v praksi.

Dober primer je steklenica belila. Nevarnost je belilo samo, tveganje pa je zelo majhno, ko je steklenica v omari, če pa jo pustimo na robu delovne površine brez pokrovčka se to tveganje poveča.

Z oceno tveganja je povezana cela vrsta zakonodaje, vključno z:

Razdelek 2. Health & Safety at Work Act 1974 (Zakon o zdravju in varnosti pri delu 1974), General Duties of Employers (Splošne dolžnosti delodajalcev) Delodajalci morajo poskrbeti, v kolikor je razumno mogoče, za zdravje, varnost in dobro počutje vseh svojih zaposlenih. To implicitno ne pomeni, da morate izvesti oceno tveganja, vendar bi težko delovali v skladu s predpisom, ne da bi ocenili tveganja .

Predpis 3. Management of Health & Safety at Work Act 1992 (Zakon o upravljanju zdravja in varnosti pri delu 1992). Bolj jasen sklop predpisov, ki določajo, da je treba izvajati ocene tveganja.

Predpis 6. Control of Substances Hazardous To Health Regulations (COSHH) (Nadzor snovi, ki so nevarne za zdravstvene predpise). Delodajalec ne nadaljuje z nobenim delom, pri katerem so zaposleni izpostavljeni kakršni koli snovi, ki je nevarna za zdravje, če ni izvedel ustrezne in primerne ocene tveganj, ki jih prinaša to delo za zdravje teh zaposlenih, in korakov, ki so potrebni za izpolnitev zahtev v teh predpisih.

Strni

Kdaj nastopi pomanjkanje kisika?

O pomanjkanju kisika govorimo, kadar odstotek kisika v zraku pode pod 19,5 % (definicija družbe 3M). Do njega lahko pride zaradi kemične reakcije, požara ali kadar druge kemikalije izpodrivajo kisik iz zraka. Običajno do tega pride v zaprtih prostorih s slabšim prezračevanjem.

Strni

Kaj pomeni »IDLH«?

IDLH (angl. Immediately Dangerous to Life or Health) je koncentracija, ki je neposredno nevarna za življenje in zdravje, kot določa inštitut za varnost in zdravje pri delu NIOSH iz ZDA. Koncentracija IDLH je definirana kot takšna, »ki predstavlja nevarnost izpostavljenosti onesnaževalcem v zraku, kadar bi takšna izpostavljenost lahko povzročila smrt ali takojšnje oziroma poznejše trajne neželene vplive na zdravje ali preprečila pobeg iz takšnega okolja« .

Vrednost IDLH predstavlja maksimalno koncentracijo nevarnosti, pred katero bi delavec lahko pobegnil v 30 minutah brez kakršnih koli znakov poškodb zaradi pobega ali ireverzibilnih vplivov na zdravje.

Strni

Spremljajte nas

Nakup

Informacije 3M osebne varovalne opreme.
 

Potrebujete pomoč?

Če imate vprašanja ali pa potrebujete več informacij, stopite v stik z nami.