Index Pagina Principala Index Principal null

Seria proiectelor organizate de revista Stiinta & Tehnica si 3M Romania, continua! STRATOSPHERIUM II – Un nou proiect sustinut de 3M Romania


07/08/2012

Proiectul a constat in lansarea unui balon de inalta altitudine in stratosfera, la aproximativ 30 kilometri deasupra Romaniei. In momentul lansarii balonul masura aproximativ 2 metri, iar dupa un zbor de 7 ore si o altitudine atinsa de 29.510 metri, dimensiunile acestuia au fost undeva la aproximativ 15-20 metri. 

Desi altitudinea maxima pe care a atins-o balonul a fost sub recordul anului 2011, anul acesta a fost stabilit un nou record, acela pentru cel mai lung zbor cu un balon de inalta altitudine din Romania – 7 ore!

Pentru a obtine imagini de rezolutie inalta din stratosfera, in interiorul nacelei au fost introduse echipamente performante foto si video.  De asemenea, echipa Stiinta & Tehnica a invitat publicul din Romania sa propuna experimente stiintifice, care sa fie si ele introduse in nacela balonului. Cele mai bune propuneri, alese pentru a participa, au fost urmatoarele:

  • un Data Logger menit sa masoare umiditatea relativa din atmosfera si stratosfera, in functie de altitudine, in timpul zborului S&T
  • o instalatie experimentala prin intermediul careia se masoara parametrul atmosferei terestre: temperatura si nivelul radiatiilor UV
  • prelevarea de mostre de aer de la diferite altitudini, pentru analiza ulterioara in laborator
  • o instalatie de colectare a datelor cu privire la parametrii atmosferici si analizarea lor ulterioara (niveluri de poluare, radiatii cosmic UV, temperatura, inductia campului magnetic)

Evenimentul a fost un succes, balonul fiind lansat in jurul orei 9.00, iar recuperarea nacelei a fost efectuata in aceeasi zi, in jurul orei 16.00. Zborul balonului a putut fi urmarit in direct pe internet, fiind transmise mai multe informatii, printre care si cele referitoare la temperatura din interiorul si exteriorul balonului.

Revista Stiinta & Tehnica, cu sustinerea 3M Romania, a organizat un nou concurs, “Zboara cu noi in stratosfera”, pe site-ul revistei si pe pagina de Facebook a acesteia, unde au fost premiati primii 10 cititori care au estimat cat mai exact altitudinea maxima pe care a atins-o balonul.

http://www.stiintasitehnica.com/concurs-zboara-cu-noi-in-stratosfera-_1558.html

Descrierea pe larg a evenimentului si imagini din timpul zborului vor fi prezentate in numarul din luna septembrie al revistei Stiinta & Tehnica.

 Stratospherium, Revista Stiinta & Tehnica, balon, stratosfera, experiment stiintific