Index Pagina Principala Index Principal All 3M.com Site Map

Revista "Market Watch"- interviu acordat de Catalin Velescu, Director General 3M Romania

07/04/2014

Inventica

La 111 ani de la infiintarea companiei si cu ocazia implinirii a 15 ani de prezenta in Romania, compania 3M a venit in intampinarea cercetatorilor si inventatorilor autohtoni, prin intermediul campaniei „PR3MIAZA INOVATIA“.

Catalin Velescu, Director General 3M Romania

Campania „PR3MIAZA INOVATIA“, desfasurata de 3M cu ocazia implinirii a 15 ani de prezenta in Romania, reprezinta un fenomen unic in peisajul inventicii romanesti. Care au fost motivele pentru care ati ales aceasta strategie de sustinere a inventatorilor romani?

3M datoreaza, de peste 100 de ani, succesul sau inovatiei si dorintei oamenilor de a depasi limitele. Baza activitatii si produselor noastre este reprezentata de un proces continuu de inovare, de aceea credem ca inventica si inventatorii romani trebuie sa fie cunoscuti marelui public si ca valorile care sustin stiinta si cercetarea romaneasca au nevoie de mai multa promovare si de mai mult suport financiar. Credem ca inventica poate si trebuie sa fie o sursa generatoare de profit, de reputatie si cariere de succes. Am observat in timpul derularii proiectului nostru ca este necesara o comunicare mai buna intre mediul de business si inventatori. Este adevarat ca se pot face mult mai multe pentru sprijinirea procesului de inovatie si incurajarea tinerilor sa fie inovativi. De aceea, incercam sa implicam activ partenerii nostri comerciali si sa facem lobby si catre alte firme pentru a ni se alatura in acest demers.

3M detine „Centre de inovatie“ in peste 30 de tari din intreaga lume, pe cand unul si in Romania?

Compania noastra se implica in mod constant in comunitatile stiintifice din diverse locatii ale globului, atat la nivelul universitatilor, cat si in cadrul centrelor de cercetare-dezvoltare. Estimam ca in urmatorii 5 ani, daca lucrurile merg bine, vom putea lua in considerare deschiderea unui centru de cercetare in Romania.

Desi a premiat inventatori consacrati, campania itineranta a fost prezenta in 5 centre universitare importante (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara si Brasov). Cum a fost primita initiativa 3M la nivelul studentilor si al corpului profesoral?

Caravana „PR3MIAZA INOVATIA“ a fost primita cu entuziasm de catre studenti si profesori, care au fost prezenti in numar mare la conferinte. In universitati am simtit un interes real pentru initiativa noastra, alimentat de dorinta studentilor de a afla mai multe despre inovatie, prin prisma unei companii multinationale. In cadrul evenimentelor au fost prezentate deopotriva inventii romanesti si internationale, precum si inventatori locali, alaturi de tehnologiile 3M care ne imbunatatesc in fiecare zi viata, de la banalele produse de bucatarie, pana la inventii revolutionare din domeniul sanatatii, industriei auto, energiei sau sigurantei traficului.

Citeste intreg interviul aici.